Uncategorized

Anbefaling: SKAM – teenagehud, føkkboys og girlcrush

Jeg er normalt ikke særlig god til serier, fordi jeg bliver rastløs, fordi afsnittene er for lange eller fordi der er en hel uge mellem afsnittene. Men på tre dage har jeg slugt den norske serie SKAM, og jeg kan slet ikke anbefale den nok! Den ligger gratis her, der er to sæsoner og afsnittene er mellem 20 og 40 minutter lange.

skam

Jeg er cirka dobbelt så gammel som hovedpersonerne – en vennegruppe i 1.g. på et gymnasie i Oslo. Alligevel er jeg blevet helt hooked, fordi serien er så genialt skruet sammen. Den virker meget autentisk: Hovedpersonerne har teenagehud, de spiser cornflakes i sengen, har eyeliner ud over det hele efter en flaske vin og så har de deres Iphones på sig konstant. Den moraliserer ikke, og den blæser ikke tematikker såsom spiseforstyrrelse eller et black-out op, men lader det derimod være en fin og subtil del af handlingen (modsat fx Beverly Hills – hvem husker fx ikke dén om Kellys voldtægt? Eller da Donna fik for meget champagne og ikke måtte gå til eksamen? Oh my!).

De dilemmaer og konflikter, hovedpersonerne oplever universelle. Den illustrer nemlig så smukt, hvor svær kærligheden – både til sig selv og til andre – kan være, når man er 16-17 år. Jeg var fx så forelsket i Kasper dengang jeg gik i 1.g., at jeg vitterligt ikke turde snakke til ham. Det var fint nok, for mine veninder var præcis ligesådan – det var sådan noget med små sedler og røde kinder hvis man gik forbi hinanden i kantinen (åh hvor var livet dog besværligt før Facebook). SKAM har desuden verdens fedeste soundtrack, og det norske sprog er som en slags nuttet soundtrack i sig selv – lige nu kaster jeg om mig med ord som drittsekk og føkkboy.

Man kan ikke se SKAM uden at blive lidt forelsket. Dels i seriens hunk, William, selvom han virker som en rigtig knudemand og har verdens største næse. Dels i Noora, den smukke og idealistiske hovedperson i sæson 2. Jeg får helt lyst til at klippe mit hår i en page og begynde at gå med læbestift, så jeg også ligner Noora. Desværre tror jeg ikke jeg kommer til at ligne en spændstig 17-årig nordmand af dén grund…

noora

Jeg glæder mig helt vildt til 3. sæsong, hvor hovedpersonen er Isak, der måske, måske ikke er homo. Politiken har endda lavet en SKAM-test, så man kan finde ud af, hvilken karakter man ligner mest. Jeg blev Jonas – en skateboardende, filipensbefængt men utroligt sød ung herre. Jeg fik selvfølgelig en bumseudpresser i julegave engang, så måske er sammenligningen ikke helt ved siden af.

Nu er anbefalingen givet videre! Nyd torsdagen, eller det, der er tilbage af den!

5 thoughts on “Anbefaling: SKAM – teenagehud, føkkboys og girlcrush”

  1. Oh my, jeg ELSKER også SKAM og anbefaler den til alle! Jeg er på en måde lidt misundelig over, at du blev Jonas i testen – for blev Svend Brinkmann, kendt for nej-hatten 🙁

  2. Jeg blev Noora.. og nu er jeg vist lidt nødt til at se serien, for at finde ud af, om det passer. 😂 Men jeg kan allerede nu afsløre, at jeg ikke ejer en eneste læbestift. Måske burde jeg købe en. 😁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *