Uncategorized

Bornholm

Sidste uge tilbragte jeg i et sommerhus på Bornholm sammen med min hjemmelavede familie og min lidt større familie. Jeg husker kun Bornholm fra en familietur som barn, hvor jeg var tæt på at drukne min lillesøster i Allinge-Sandvigs bølgebad, og fra lejrskolen, hvor vi sov i køjesenge, spiste kylling i karry i vandrehjemmets madsal, og hvor vi skulle besøge nogle kedelige, gamle mursten aka Hammerhus. Men Bornholm var virkelig lækkert, set med voksen-øjne!

Huset lå ned til vandet, og bortset fra lyden af bølgeskvulp, var der stille. Især om natten var der larmende stilhed og bælgravende mørkt. Det var dejligt, men også en smule overvældende for et inkarneret storbymenneske som mig. En aften gik jeg fx rundt i sommerhusområdet med barnevognen og podcatsen “Et langsomt mord” i ørerne, og pludselig var jeg næsten sikker på, at der ville komme en morder ud af stilheden og hoppe på mig. Det gjorde der (tydeligvis) ikke. Det eneste død jeg blev konfronteret med, var den røgede fisk på min tallerken med “Sol over Gudhjem”. Sild, der i øvrigt fandt vej til min babys hals-deller, og lad mig sige det sådan her: Babyen dufter bedre uden røget fisk.

Frisk fisk i verdens måske mindste havn

Udover død sild, har jeg spist en masse lækkert. Hver morgen kunne vi hente friskbagt brød ved havnen, jeg har spist is, solmodne brombær, friskfanget torsk, kartofler fra en vejbod og drukket en virkelig god iskaffe i en solstol ved havet. Jeg har spist alle de kager, jeg kunne, i haven hos Fru Petersens Café og fået god frokost på en hip café i Rønne. Til gengæld har jeg også spist Krølle Bølle-pizza (ja, det hed den altså), og den var ikke noget at råbe hurra for. Lillen har levet af pommes frites og is, for det må man gerne når det er ferie, og man er blevet tre år. Vi fejrede fødselsdagen med en tur til naturlegeplads og Lillen fik mange fine gaver, men dét hun blev allermest glad for, var en pruttepude. Den var et stort hit, lige indtil nogen placerede deres voksne mandenumse på den, og den sprak. Altså pruttepuden, ikke numsen.

Norresan is- og kaffebar i Gudhjem

Jeg har siddet virkelig mange timer i sofaen i sommerhuset, fordi en baby på 6 uger og over 5 kilo kræver en hel del mælk – så jeg kunne sidde der med bare bryster og havudsigt, imens jeg legede Kong Gulerod ved at få alle de andre til at hente snacks til mig i en lind strøm. Når jeg ikke sad i sofaen, var vi på ture. Vi var ved stranden, hvor Lillen syntes det var dejligt at fange vandmænd og give dem til de voksne (heldigvis tabte hun vandmanden i sandet, da hun skulle give mig sådan en stor, slimet fætter, og jeg takkede i stilhed de højere magter). Vi var rundt i forskellige byer, og især én faldt jeg for: Efter nogle timer i Svaneke fik jeg akut lyst til at åbne et keramik-værksted, købe et bindingsværks-hus og begynde at gå i hør. Men det gik hurtigt over igen, dels fordi jeg ikke har lavet noget i ler siden en skål i pølseteknik i folkeskolen, og dels fordi jeg ikke er nok Quinde til at gå i hør.

I Rønne købte jeg en herlig sweater i en genbrugsbutik, hvor Lillen forelskede sig i en Bølle-Bamse – dén der lille Bamse fra da mor her var ung, med hagesmæk på og en banan i den ene hånd. Desværre tror jeg ikke den er blevet vasket siden mor var ung, og selvom det kribler i fingrene for at hælde den i en omgang sæbevand, så kan jeg ikke, fordi Lillen ikke lader den ude af syne. Yikes.

Fineste blomster og sprossede ruder i Fru Petersens have

Ligesom turen til Bornholm, var hjemturen også spændende – det blæste, så færgen gyngede, og alle de midaldrende mænd råbte til deres slingrende koner: ”Hvaaa, er du stiv, Lis!?” og grinede selv højlydt. Der var også en hund, der tissede et helt gulvtæppe til, og en ekspedient, der fortalte, at hun heller ikke kunne lide kaffen ombord.

Jeg gør gerne det hele igen en dag. Både færgetur og Bornholm. Tænk, at der ligger sådan en lille perle, der både føles velkendt og eksotisk, nogle få timer fra København ❤️

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *