Uncategorized

Da jeg (ikke) blev ung mor

Dengang jeg var 10 år gammel, sad jeg sammen med en veninde på hendes svampe-malede værelse, spiste skub-op-is og lavede tegninger af, hvordan vi forestillede os vores fremtid. Jeg tænkte, at jeg ville have to børn som 19-årig. 19 er jo temmelig gammelt når man er 10 år, og mest går op i tyggegummi-tatoveringer og svømning. I virkeligheden var det nok meget fint, at jeg lige ventede lidt med den slags.

Hvis Lillen var blevet født af en 15-årig Sofie, havde jeg haft skamplukkede øjenbryn på samtlige billeder fra babys første år og jeg havde helt sikkert glemt baby i prøverummet i H&M. Hvis jeg havde fået et barn som 20-årig, er jeg bange for at jeg havde kaldt den noget spansk og havde druknet den i en omgang rom og cola. Så: 27 år var perfekt. For mig.

Alligevel er jeg åbenbart blevet en slags ung mor. Da jeg var til 3- måneders scanning fik jeg at vide, at mine tal var flotte, men det nok var fordi jeg var ”en ung mor”. I mødregruppen blev jeg kærligt drillet med, at jeg er dén af os, der er tættest på at kunne være med i De Unge Mødre, for de andre er 5-10 år ældre end mig. Jeg har i temmelig lang tid været tættere på 30 end på 20, så jeg tror egentlig ikke, at jeg ville kalde mig selv en ung mor, men alt er jo relativt.

Jeg kan i hvert fald godt anbefale dét der med (ikke) at være en ung mor. Ikke at jeg har prøvet at være en gammel mor, forstås. Eller, nogle gange føler jeg mig hundrede år gammel – fx når Lillen gerne vil lege med på “Op og Hop” på Ramasjang, og det kræver at mor her drejer rundt som en skildpadde på en sofapude. Men altså, i det store hele, ikke? Så er det helt perfekt at være 29 år  og mor til én, der kan sige “hov” og “vov” og som allerede kan finde und af at tage billeder med iPhone. Dette værk kalder jeg fx “sofahynde i aftenlys”:

 

sofa

PS: Jeg skrev i øvrigt lidt om timing og dét at reprducere sig selv her. Og der er tilmed et billede af mig med vand i hovedet 😉

7 thoughts on “Da jeg (ikke) blev ung mor”

 1. Min søster fik sin første søn som 26-årig og fik adskillige gange at vide på barselsgangen, at det var dejligt at se en ung mor, “der klarede det så flot”. Selvfølgelig er det ungt – eller i hvert fald yngre – i forhold til den gennemsnitlige førstegangsfødendes alder på ca. 30, men jeg ved ikke, om de havde forventet, at hun hældte Breezers på baby, mens de kiggede væk. (Det gjorde hun ikke).

  Jeg har også lagt ører til en del De Unge Mødre-kommentarer (og en enkelt mail fra Sand TV!), men det er vel så også på sin plads, når man bliver mor, før man bliver myndig. Men da jeg blev mor for anden gang, var der stadig 20 år mellem mig og den ældste i mødregruppen! Det var både mærkeligt og hyggeligt.

  Er by the way vild med Lillens sans for fotografi!
  Hilsen fra en anden (ikke så) ung (mere) mor 😀

  1. Årh mand en irriterende kommentar det må være at få, at man klarer det godt – på trods! Og sikke et billede jeg fik i hovedet af breezer og baby 😀 Men til gengæld var der jo faktisk et afsnit af De Unge Mødre hvor Natacha Nikita blev anklaget for at give hendes søn kakaomælk med sprut i…

   Ditte, jeg er en lille smule misundelig over at du faktisk har fået en mail fra SandTV! Jeg troede de unge mødre meldte sig selv! Ha’ en rigtig dejlig tirsdag!

 2. Jeg blev mor i 2015. Da var jeg 25. Det sjove er at alle de kommentarer jeg har fået alle handler om hvor MANGE børn jeg kan nå at få. Lige fra kollegaer til jordemoderen og gynækologen: “Det er godt du starter nu, så du kan nå at få en masse børn!” #nopressure

  1. Haha, nej du kan da tage det helt cool. Altså, teoretisk set kunne du jo også nå at få en 10-stykker eller noget!

 3. en af de fede ting ved at være ung mor – er at man STADIG er ung når de små pus er store og flytter hjemmefra! Se DET er en fest! hilsen 48 årig mor med børn på 24+19 🙂
  svampe-malede værelse !?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *