Uncategorized

En tur til Malmö: Her skal du shoppe genbrug, spise frokost og drikke kaffe

Jeg *elsker* Malmö – faktisk så meget, at jeg for nogle år siden luftede ideén om at flytte til byen (men det var jeg vist alene om at kunne se fidusen i). Til gengæld ligger Malmö så tæt på, at det er let at tage en dag eller to i Sveriges tredjestørste by. Fra Københavns Hovedbanegård til Malmö Centralstation tager det en kun en god halv time, og så er man et sted, hvor sproget, smagene og stemningen kan føles en lille smule eksotisk.

Jeg synes at Malmö er en tur værd hele året rundt. Er det koldt, kan man drikke kaffe og spise kage (kladdkaka… Kanelbullar…Semlor… Lussebullar… Svenskerne er verdensmestre i dén slags lækkerier) i en blød stol på en café, eller tage et smut på fx Malmö Konsthall eller Moderna Museet. Hvis man er på besøg omkring jul, findes der hyggelige julemarkeder i og især udenfor byen. Er det varmt i vejret kan man hænge på fortorvscafeérne eller kigge på mennesker i én af byens fine parker (Folkets Park og Kungsparen er min yndlings), springe i vandet eller tage til de udendørskoncerter, der holdes hver sommer.

Og nu til dét, det hele handler om! I Malmö er der nemlig virkelig god genbrugsshopping. Butikkerne ligger tæt på hinanden og udvalget er stort. Her er mine allerbedste tips til en dag i genbrugsshoppingens tegn – med anbefalinger til, hvor du skal tanke op på kaffe og dejlig mad undervejs. Jeg har kun medtaget butikker, der støtter et godt formål, og altså ikke de mere kommercielle second-hand butikker (fx Beyond Retro), som der også findes en håndfuld af. Husk at tjekke åbningstider osv. hjemmefra – der er ofte lukket i genbrugsbutikkerne om mandagen, og så har svenskerne nogle helligdage, vi ikke har i DK.

God fornøjelse <3

***

Fra København kan man tjekke ind på sit rejsekort, og tjekke ud igen på Malmö Centralstation (standerne står for enden af ankomst/afgangshallen), så nemmere bliver det vist ikke. Fra Centralstationen går du op til gågaden, snupper en kaffe og en kanelbulla med fra Lilla Kafferosteriet og går gennem gågaden ned mod Triangeln Station. Her begynder det!

…Første stop er Öppna Hjärtat på Friisgatan 22. Her er voksentøj, børnetøj, møbler, legetøj og så videre. Jeg finder næsten altid en skat eller to her.

…Så er det tid til at besøge Røde Kors, der ligger på Norra Parkgatan 17. Det er en klassisk genbrugsbutik med voksentøj, børnetøj, dims til hjemmet og bøger. Sidst jeg var der købte jeg nogle herlige, hjemmestrikkede børnetrøjer til ingen penge.

…På Södra Förstadsgatan 74A ligger Myrorna. Butikken er kæmpestor og måske min yndlingsbutik i genbrugskategorien! Først er der en afdeling med dims og retro/vintage-tøj, dernæst børnetøj og mere klassisk genbrugstøj. Sæt god tid af, for der er ofte en del at komme efter her.

…Lige overfor Myrorna ligger Öppen Famn, der er en rigtig genbrugsbutik med småkikset keramik og festtøj fra 2002, men man kan også sagtens finde noget fint indimellem.

…Rundt om hjørnet, på Möllevångsgatan 29B, ligger Humana. Og det er en virkelig smart butik, hvor de unge og smarte typer køber ægte 90-er tøj.

(Billede fra Öppna Hjärtats facebook side)

…Når du bliver frokostsulten, går du hen til Malmö Konsthall, for deres restaurant SMAK er virkelig anbefalelsesværdig. Her er der tre dagens retter – en kød, en fisk og en vegetarisk – og der er både brød, salatbar og kaffe/the med i prisen på omkring 100 danske kroner. Det kan være en god ide at reservere bord. De har i øvrigt også en fin gårdhave, man kan spise i (eller sætte barnevognen i), når vejret tillader det.

…Har du derimod travlt, så tag en falafel/halloumi-dürum med fra Falafel N1 på Davidshallsgatan 27B. Det ser lidt tarveligt ud, men det er en lækker dürum, man får med sig!

(Gårdhaven ved Malmö Konsthall)

…Efter frokost er du tanket op til næste butik, nemlig Stadsmissionen i shoppingcentret Triangel (plan 2), hvor der især er retro- og vintagetøj.

…Næste og sidste genbrugsbutik er den kæmpestore Emmaus Björkå på Södra Förstadsgatan 14. Her er en overflod af tøj til både børn og voksne, samt møbler, tæpper og dims. Jeg købte en fin COS-kjole hér for et par uger siden.

…Og så – lidt udenfor kategori – er butikken Liebling bestemt også et besøg værd. Bæredygtige mærker og finurligt udvalg til både børn og voksne. Rundt om hjørnet fra butikken, på Kärleksgatan, finder du cafeén Agge & Bönan, som er perfekt til at hvile stængerne lidt og smage på deres virkelig gode (næsten voldsomme) kladdkaka med flødeskum, inden turen igen går hjemad.

(Billede fra Agge & Bönans facebook-side)

…Hvis du bliver i byen til aftensmad, har jeg et par forslag til, hvor du skal tage hen: Far i Hatten (at være ”i hatten” på svensk betyder at være småfuld) i Folkets Park er et fint sted, der ligner et forvokset kolonihavehus med blomstret tapet, kulørte lamper og det hele. Det er en café med god mad – også lørdag formiddag til brunch. Og så er det et spillested, dansegulv, udendørsservering, kreativt rum… Priserne er lave, og stemningen er alletiders.

…Er du til noget lidt mere stilet men stadig upræsentiøst, er Bastard et godt bud. God mad, rar atmosfære, hyggelig gårdhave og lækre drinks.

Det var det! Jeg håber, at det kan bruges – og jeg vil virkelig gerne have anbefalinger til Malmö, tanker om guiden eller andet i kommentarsporet. Jeg håber at kunne lave en genbrugsguide til Göteborg eller Stockholm en dag… men nu må vi se, det kræver først lige et (gen)besøg i begge byer 🇸🇪❤️

2 thoughts on “En tur til Malmö: Her skal du shoppe genbrug, spise frokost og drikke kaffe”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *