Uncategorized

Guide til barselsgæsten: Print-ud-og-hæng-op

Der er babyboom i min omgangskreds for tiden. Det er simpelthen så dejligt (især fordi jeg dermed ikke er alene om at tale i halve sætninger, være kronisk træt og ikke kunne ses efter klokken 19, ha! 🕺🏻). Med nye verdensborgere kommer også barselsgæster, og dét er ikke altid så let. Derfor har jeg lavet en guide til alle der skal på/have barselsbesøg:

1: Gør det kort.

Uanset hvor herlig du måtte være, er der ingen – og jeg gentager: Ingen – nybagte forældre der gider, at du kommer og hænger ud en hel dag. En times tid er fint. De er trætte, og de vil bare gerne kigge på baby.

2: Tag selv proviant med.

Forvent ikke at de nybagte forældre står klar med hjemmebagt kage eller en god simreret. Når du aftaler dit besøg, så fortæl, at du tager mad eller kage med. Hvis du er rigtig overskudsagtig, har du også en lasagne med til fryseren.

3: Lad være med at stå med hovedet nede i brysterne, for at se på det lille vidunder, mens det skal ammes.

Amning kan være udfordrende nok i forvejen, og din tilstedeværelse gør det helt sikkert ikke nemmere. Og jeg vil godt vædde en nyre på, at den nybagte mor aldrig har drømt om onkel Prebens næse et par centimeter fra brystvorten. Heller ikke selvom der ligger en baby ved siden af.

4: Vask dine hænder og spar på parfumen.

Gravide og nybagte mødre har ofte lugtesans som en politihund, så der er intet værre end gæster, der har taget bad i Old Spice inden ankomst. Og så er det bare god stil at vaske hænderne, når du kommer – baby har ikke brug for alle bakterierne fra dine katte, fra bussens stop-knap eller den halvtørre bussemand, du pillede på vej op ad trapperne.

5: Sving støvsugeren og tag skraldet med ned.

Eller gå i Netto og køb dét, der mangler i køleskabet. Praktisk hjælp er skønt at få, og selvom de nybagte forældres verden kun drejer sig om baby, så bliver mælken alligevel sur og skraldespanden fuld – tilbyd derfor din hjælp, selvom der ikke findes noget mere kedeligt end andre menneskers opvask.

6: Lad være med at komme med råd, du ikke er blevet bedt om.

Denne her er vigtig, og gælder for tid og evighed. Det gælder også, selvom du skal bide dig i tungen for ikke at fortælle, hvordan gulsot kureres med en tur ud i solen, eller at en hvidtøls-brandert sætter skub i mælkeproduktionen – så må du hellere bide dig i tungen. I forlængelse heraf, får de nybagte forældre heller *intet* ud af at høre, hvordan dit barn sov igennem efter fem minutter, eller hvordan du ikke fik sår på brystvorterne, fordi din ammeteknik var bomben. Pral og bedrevidenhed hører til dér, hvor solen ikke skinner, så lad være med at gå derhen.

 

 

2 thoughts on “Guide til barselsgæsten: Print-ud-og-hæng-op”

  1. AMEN !
    Jeg blev mor midt i maj og det er virkelig kommet bag på mig, hvor hensynsløse nogle mennesker er. Det er det mest overvældende jeg i mit liv har prøvet og samtidig driller amning helt vildt meget, så besøg hos os på over en time duer slet ikke for mig. Min svigerfamilie er af en lidt anden opfattelse :'(

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *