Uncategorized

Kære, nybagte far*: 5 tips til at være en rigtig, rigtig god kæreste

1: Tilbyd at deles om natten. Nætterne med en lille baby kan føles uendelige, så tilbyd at deles om natte-tjansen. Det kan godt være, at du skal være frisk i hovedet til at gå på arbejde, men husk lige på, at du kan tisse når du skal og du kan drikke din kaffe, mens den er varm.

2: Giv din kæreste pauser – og masser af dem! Tag baby, når du kommer hjem fra arbejde, selvom sofaen kælent kalder dit navn. Din kæreste trænger garanteret til at ringe til nogen/drikke en kop kaffe/tage et bad/glo huller i luften/whatever. Pauser kan også være en brunch med vennerne eller lignende, og så kan du jo tilbyde at gå med baby imens, evt. i cirkler rundt om caféen, hvis baby er sådan en sulten og/eller utilregnelig type. Din kæreste vil værdsætte at kunne spise med to hænder og snakke rigtigt med andre mennesker. Det allerbedste vil være, hvis hun ikke selv skal spørge om det, så kom hende gerne i forkøbet.

3: Husk at rose og anerkende. Sig til din kæreste, at hun ser dejlig ud – også når hun har så fedtet hår, at det glinser som en diskokugle. Fortæl hende, at hun gør det godt, især når hun selv tvivler på det. Det er så nemt at komme til at konkurrere i, hvem der har det hårdest, når man er presset. Hvem sover mindst? Hvem har gået flest ture med barnevognen? Hvem har ikke spist andet end knækbrød siden i morges? Hvem rydder op og vasker alle stofbleerne med gylp på? At konkurrere er virkelig uproduktivt, men det kan være svært at se gennem tågerne. Vær i stedet god til at rose og anerkende din kæreste, og giv hende et high-five for at holde babyen i live, mens du har været væk. For det er i virkeligheden dét, barsel går ud på – og lad derfor også være med at forvente, at hjemmet er on point fordi én er hjemmegående. Nogle dage kan man støvsuge og vaske tøj – andre dage kan man kun holde røven i vandskorpen, og på sådanne dage er det dummeste man kan gøre, at spørge, hvad der er til aftensmad. Gør du det alligevel, fortjener du bank.

4: Vælg hjemmelivet til. Det kan godt være, at vennerne skal se fodbold hjemme hos Lars. Det kan også godt være, at der er firmafest eller at Torben inviterer til hotdogs og bajere på altanen. Men. Hvis du vil være en rigtig god kæreste, så vælg hjemmelivet til. Det er ikke særlig sindsoprivende at sidde i sofaen fredag aften og se en dårlig film uden lyd på, fordi babyen sover, men det er altså virkelig god stil at skrue helt ned for aktiviteterne udenfor hjemmet, så længe din kæreste ikke kan vælge, fordi hun er nødt til at være derhjemme. I har været to til at lave babyen, så kan I også være to om at se film uden lyd på (… eller hvad I nu laver).

5: Vær nysgerrig. Sæt dig ind i, hvad baby skal have på, når den skal ud og sove. Læs om, hvorfor baby ikke må få rosiner og spinat, og hvornår man kan forvente, at baby får øje på sine hænder. Vid, hvordan babys rutiner er og hvad størrelse bleer guldklumpen bruger. Din viden og nysgerrighed gør, at der ikke er én, der ved bedst og én, der er et stort spørgsmålstegn. Det er irriterende at være dén, der skal vide alting hele tiden, og det skaber en skævvridning mellem Jeres roller i forhold til barnet. Men lad endelig være med at søge din viden på Heste-nettet eller Min-mave, okay?

*far, medmor, fødselspartner eller…

3 thoughts on “Kære, nybagte far*: 5 tips til at være en rigtig, rigtig god kæreste”

 1. So true!!! Alle nybagte fædre burde læse det her! For selvom de måske gør det, så er det bare også godt at kommunikere det, og sige til kvinden at “nu skal du have en pause” og “har du brug for at jeg tager over” i stedet for at kvinden selv skal bede om det – for det er vi tit for dårlige til…..

  / sisselsolsort.dk

 2. Det med at være nysgerrig og sætte sig ind i ting. Såååå vigtigt! Sygt irriterende, når en ved alt og den anden render og spørger hvordan termometret egentlig fungerer.

  Mht. de andre punkter. så har det i vores tilfælde virkelig været noget, vi har måttet finde vores egen vej i, fordi vi vist bare ikke er som par er flest. Jeg kan fx mærke, at det for mine veninder er en evig kilde til undren og bekymring, at jeg “tillader”, at min kæreste går ud lige så ofte som før vi fik børn. Og den er jeg så træt af. Rollen som hende, der skal tillade – og formodningen om, at det nok er udtryk for, at noget er galt mellem os. Men faktum er bare, at jeg har et stort behov for alenetid (også fra ham), og han har et stort behov for at se noget andet end hjemmet. Perfekt match – hvis ikke det var for andres meninger. Den eneste aftale, vi i tilfældet byture praktiserer, er at hvis det indebærer alkolhol, så er der ikke noget der hedder tømmermænd eller soven længe (med mindre det er et særtilfælde). Det ubehagelige må kun gå ud over den, der insisterer på et hårdt program.

  Sådan nogle ting synes jeg er nemmere at hvile i her i anden barsel. Være lidt mere ligeglad med normen og de faste regler og i stedet tale os frem til, hvilken rollefordeling, der fungerer for os.

  Nå. Det var egentlig bare for at vifte med flaget for minoriteterne derude 😉

  1. Ej Karoline, beklager det sene svar! Læste din kommentar på vej ned at handle og så… ja, du ved. Det er sådan en vigtig pointe, du kommer med. Selvfølgelig er der ikke en one-size fits all guide til fædreskab eller forældreskab i det hele taget ☺️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *