Bæredygtighed

Skriblerier om bæredygtighed: Gaveindpakning 🌱

Hermed det aller-første ”rigtige” skriv i rækken, der omhandler bæredygtighed/klima i en eller anden form. Jeg har valgt at kalde det “klimatosseri”, ikke som en slags ironisk afstandtagen (som én nævnte i kommentarfeltet) men som en reference til dén tale, Pia K holdt i forbindelse med hendes partis nedtur ved sidste folketingsvalg – det var, ifølge Pia K, klimatossernes skyld. Men helt ærligt: Fremtiden er klimatossernes 💚

Idag skal det handle om julen, fordi det er temmelig relevant lige nu. Med en 4-årig i huset er jeg pludselig blevet helt forelsket i julen, fordi den på en eller anden måde er magisk, når man får lov at opleve den gennem et barns øjne. Drillenissen lægger små breve, farver mælken, putter clementiner i vinterstøvlerne og gemmer legetøjet, for så at levere det tilbage, hvis den får et stykke konfekt. Vi spiser risengrød, har vores LED-kalenderlys (fra Sirius) tændt og øver lucia-sangen inden julefesten i børnehaven på fredag. Det er så hyggeligt!  Men det var egentlig ikke så meget dét, jeg ville skrive om i dag. I stedet skal det handle om gaveindpakning.

Vi danskere bruger cirka 800 ton (!) gavepapir om året, og det kræver selvsagt en hel del kemikalier, træer, energi og vand – og så ryger det for det meste ud sammen med restaffaldet. Kan vi gøre det bedre? Det tror jeg.

Jeg har igen i år lavet en pakkekalender til Lillen. Gaverne er pakket ind i en rulle gavepapir, jeg havde liggende, men til næste år vil jeg gerne lave en mere holdbar krea-løsning: Jeg vil en tur i genbrugsbutikken og finde en fin juledug, som jeg kan sy 24 små poser af, og som kan bruges år efter år. Pakkekalenderen er i øvrigt hængt op på et ”juletræ” af grene, som jeg har fundet i naturen, og gaverne er fyldt med skatte fra genbrugsbutikken: Glaskugler, Prinsesse-blade, playmobil-ting og den slags (se i øvrigt en fin guide Frejamay har lavet til kalendergaver). Stof-indpakningen kan også laves af andet fint stof, og bruges til alt muligt andet end jul også. Måske man kan inspirere modtageren til at genbruge posen en anden gang?

Her er fem andre ideér til en mere bæredygtig indpakning

VisseVasse har lavet everwrap som er slidstærkt, krøllefrit og genanvendeligt gavepapir. Og så er det pænt! Udfordringen kan være, at de ikke findes i særlig store størrelser, så hvis man skal pakke noget stort ind, skal man nok finde en anden løsning. Og så skal man være cool med at bede om, at få indpakningspapiret retur.

…Man kan lave en farmor-classic og gemme gavepapiret fra år til år. Det kræver selvfølgelig, at man ikke flår gaven op, men forsigtigt klipper tapen på gaven over og folder det pænt. Gem også gerne bånd, pynt og så videre.

…Hvad har du allerede derhjemme? Jeg er fx begyndt at pakke julegaverne ind i papir fra en rulle afdækningspapir – dét brune, tykke papir man kan få i byggemarkedet – og det fungerer fremragende. Man kan sagtens lave en fin gaveindpakning ved at pynte med fx lidt gran, en kogle, lidt tegninger på papiret osv.

…Man kan selvfølgelig også pakke ind i avispapir eller lignende, men vær opmærksom på tryksværte, der kan smitte af.

…Hvis man er mest til traditionelt gavepapir, så vælg det klassiske, brune af slagsen. Det kan nemlig genanvendes.

 

2 thoughts on “Skriblerier om bæredygtighed: Gaveindpakning 🌱”

  1. Jeg har i mange år siddet til fødselsdage og juleaften og “reddet” gavepapir. Glattet og rullet det, klar til endnu en gave. Elsker gavebånd som er snor, det kan også nemt genanvendes. Har faktisk tidligere gjort det for at spare penge 🙂 Nu er det bare så naturligt og mine gæster ved jeg gemmer det. Man er lidt crazy-mormor-style når man gør det…. Det gør mig ikke noget 🙂
    Den anden dag modtog mit arbejde en kasse med produkter der var pakket sammen med en masse brunt papir (istedet for bobleplast tror jeg) Det kunne jeg nemt rulle sammen, det er lidt krøllet men giver faktisk en fin effekt til gaverne synes jeg. Juhu julepapiret er i hus 🙂 Tak fordi du deler.

    1. Hvor er det godt gået, vi burde alle være lidt mere crazy-mormor i det hele taget, ikke kun når det kommer til gaveindpakning. Sådan noget med at reparere ting, der går i stykker, og bruge maden bedre, fx 🙂 Tak for din kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *