Uncategorized

Lad os tale lidt om bæredygtighed, klima og nye vaner 💚

For noget tid siden luftede jeg, at jeg overvejede at lade klima og bæredygtighed fylde mere på bloggen fremover, og spurgte, om der var opbakning til det. Der var tre (!) der svarede – tak for det – og der var 100% opbakning. Så det gør jeg, sgu.

Bæredygtighed og klima er noget, der optager mig meget, og som har gjort det de senere år – måske i virkeligheden siden jeg blev mor. Inden da fløj jeg rundt i verden en håndfuld gange om året, jeg købte ting, jeg ikke manglede og tænkte ikke særlig meget over udfordringerne med fx plastik og engangsservice. Men noget ændrede sig, da jeg fik ansvar for først ét og siden to små mennesker. I takt med at den offentlige samtale begyndte at omhandle klimaforandringer, begyndte jeg at blive bekymret over, hvad det er for en jord, vi efterlader til vores børn. Måske har jeg endda fået en snert af klimaangst. Jeg kan ikke holde ud at tænke for meget på klimaet, ej heller læse om det. Men klimaangsten er for mig også produktiv, for den ansporer til handling – til at gøre noget.

Der er allerede en del omstændigheder omkring min hverdag, der bidrager til at kunne pudse bæredygtigheds-glorien, uden at det dog er egentlige tilvalg på dén måde. Jeg kan ikke køre bil, så jeg cykler som oftest. Jeg bor i nybyggeri, så vores varmeregning er en lille håndfuld basseører. Jeg har ikke rigtig spist kød de sidste 6 år, men det var primært et valg jeg dengang tog af etiske og sundhedsmæssige årsager. Men det betyder ikke, at jeg synes, at jeg gør nok, og derfor har jeg i løbet af de sidste par år skruet en smule på livsstils-knapperne. Nu flyver jeg helst ikke, jeg er blevet ganske hardcore til at købe brugt, jeg spiser mere og mere plantebaseret, jeg prøver at huske min thermo-kop når jeg skal drikke kaffe på farten og dén slags. Jeg er overhovedet ikke i mål, og jeg har ikke alle mulige svar og løsninger. Jeg kommer også til at købe en kjole med hjem, når jeg er i &Other Stories og har glemt min rygrad derhjemme, ligesom jeg så sent som idag købte en to-go kaffe i engangskop. Men jeg øver mig.

Jeg tænker at sparke gang i en række skriblerier her på siden, der handler om en blanding af bæredygtighed (whatever that means), minimalisme, klima, vaner, hverdagshacks, dilemmaer… (kom i øvrigt meget gerne med input til emner! ). Vi skal hver især holde vores CO2-aftryk på 2-3 ton årligt frem mod 2050, hvis vi skal kunne holde de globale temperaturstigninger på under 2 grader. I gennemsnit udleder vi danskere 17 ton årligt. Jeg vil rigtig gerne blive klogere på, hvordan vi kan skrue ned for forbruget og ændre vores vaner, og jeg vil gerne blive klogere sammen med Jer. Jeg håber, at vi kan inspirere hinanden. Jeg tror overhovedet ikke på, at der kommer noget konstruktivt ud af at slå hinanden oveni hovedet med dét, vi kunne gøre bedre – tværtimod. Det bliver ikke tilgangen herinde, og det håber jeg, at I er med på.

Jeg glæder mig til at folde det hele mere ud. Jeg kommer ikke til at udgive i en fast frekvens, men når jeg har noget på hjerte. Hvad skal vi kalde skriverierne? Klimatosserier? Klimaskriblerier? Noget helt andet?

Afslutningsvist vil jeg gerne sende en kæmpestor anbefaling afsted til to bloggere, der skriver om bæredygtighed på den ene eller anden måde, og som jeg synes er nogle meget inspirerende og dygtige formidlere:

Jane fra Project Handmade skriver om minimalisme, og så har hun en fantastisk og meget aktiv facebook-gruppe, der hedder “Minimalisme og Købestop” – og det er så godt at mit feed er fyldt med genbrug og nøjsomhed, istedet for fokus på forbrug. Det hjælper mig til at holde fokus.

Linda fra Blogsbjerg startede i 2018 med at lave ugentlige statusser på hendes rejse mod et mere bevidst liv og forbrug. Heldigvis er hun fortsat i 2019, og hun har blandt andet lært mig at (næsten) alting kan fryses og at man bedre kan videresælge fx brugt børnetøj, hvis man gør sig nogle tanker om, hvordan.

 

12 thoughts on “Lad os tale lidt om bæredygtighed, klima og nye vaner 💚”

 1. Please lad være med at kalde det Klimatosserier! Det er så træls, at man kun må gå op i sin egen hverdags-bæredygtighed hvis man husker at hashtagge det noget ironisk med tosse. Det er ikke tosset og man skal ikke undskylde for at have forstået vigtigheden. Own it💪
  Som du måske kan høre glæder jeg mig til at læse med (også selvom du kalder det klimatosserier).

  1. Hej U, ja mand, OWN IT! Jeg tænker det ikke som en ironisk distanceren, men mere som en reference til Pia K’s udtalelse om “klimatosserne” og hele den bevægelse, der opstod i kølvandet på det. Dejligt at du vil læse med 🙂

 2. Jeg vil glæde mig til at læse med! Jeg kan spejle mig helt i dine tanker og har ændret en hel del i min livsstil de seneste år, men der er masser af plads til forbedring, og det arbejder jeg på.

  Et af vores fokuspunkter herhjemme er at spise mere vegetarisk, så jeg vil rigtig gerne have tips til det. Børnevenlige opskrifter, vegetariske madpakker osv.
  Generelt vil jeg gerne høre om dine tanker om at ændre vaner i en bæredygtig retning: Hvad har været svært? Hvad falder dig nemt? Er der situationer og relationer, der ændres?
  Jeg har selv lidt svært ved at italesætte sådan noget som reduceret forbrug og flyrejser og den slags sammen med venner og familie, fordi det så nemt kan opfattes som moralisering og løftede pegefingre. Og jeg er enig i, at det ikke er som miljøpoliti over for andre, at vi rykker noget.

  1. Sjovt, jeg læser “klimatosserier” som en reference til Pia Kjærsgaards udtalelse om “klimatosser” og den ret seriøse og alvorlige brug ordet efterfølgende har fået. Men det kommer jo også altid an på øjnene der ser, og jeg er også helt med på at læse om klima, uanset hvad du kalder det! 🙂

  2. Hej Trine. Tjek til vegetar-delen og virkelig tjek til de mere reflekterende aspekter af en mere klimavenlig livsstil. I’ll be back!

 3. Jeg synes No waste fænomenet er, omend ekstremt, så vildt interessant. Og generelt fokus på genvinding af ressourcer lægger mig meget på hjerte, så forslag til smarte affaldssorteringsløsninger er en ide givet videre. Og i det hele taget gode ideer til, hvor man afleverer sine ting, når der går Kondo i den derhjemme;) Fx så jeg sidst, at Sandholm Centret tager imod både køkkenting og tøj.

  1. Jeg er så imponeret over dem, der lykkes med virkelig at skære ned på mængden af affald, for jeg synes det er så svært at undgå. ALT er jo pakket ind! En god idé til et fremtidigt indlæg! Og tak for de andre ideér også, de er noteret <3

 4. Hej Sofie.

  Tak for anbefaling! <3

  Jeg vil glæde mig til at læse med; jeg elsker, at det her er noget, flere og flere har lyst til at tænke højt omkring, fordi de mange perspektiver betyder, at vi får mange flere vinkler med.

  Så kæmpe hep herfra til HvadDuEndVælgerAtKaldeDet:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *