Uncategorized

Lidt om slatne øjenlåg og moderskab

Da jeg klokken otte i morges stod og lagde eyeliner på slog det mig: Jeg er nået dén alder, hvor øjenlågene følger med, når man prøver at lægge eyeliner på. Uanset hvor umage jeg gør mig, bliver det en ujævn omgang, fordi huden på øjenlågene efterhånden mest af alt minder om nossehud. Som om det ikke var tilstrækkeligt, blev mig og mine nosse-øjenlåg mødt af underboens fem-årige tvillingepiger i opgangen, der råbte ”HEJ DIN GAMLE BEDSTEMOR!!!”. Godt nok blev det sagt af nogen, der er pjattede med My Little Pony og som har 800 forskellige mønstre på ad gangen, men alligevel ikke? Hvis jeg nu havde været rigtig, rigtig tidlig ude og mit afkom havde været det samme, kunne det næsten være rigtigt. Ouch.

Jeg læste, som en del af de seneste dages debat om mødres kompetencer og alder, noget om det geografiske aspekt: De ’unge mødre’ bor langs Vestkysten, i Thy, på Norddjurs, i dele af Himmeland og dele af Fyn, samt på det vestlige sjælland og på Lolland-Falster. Her er den gennemsnitlige fødealder nemlig – hold nu fast – mellem 26,6 og 27,8 år! Derimod er kvinderne i København, Gentofte og Hørsholm typisk mellem 30,8 til 32,4 år gamle, når de føder for første gang. Det er da lidt sjovt ikke? At man kan føde temmelig mange år efter den biologisk oplagte alder, og stadig blive kaldt en ung mor? Således kan man altså blive kaldt en gammel bedstemor og være en ung mor på én og samme gang.

Jeg synes egentlig det er en lidt skør debat. Nogle forskere fra Aarhus Universietet har fundet ud af, at jo ældre mødrene er, når de føder deres første barn, jo bedre trivsel er børnene i.  De ældre mødre er mere tolerante, rummelige og autoritative end de yngre. De er bedre mødre. Når vi siger, at noget er bedre, siger vi samtidig, at noget andet er dårligere. Men altså… Jeg skrev speciale om netop moderskab, og der er bare lige én ting, jeg godt vil sige: Moderskab, og de ideer og idealer, der knytter sig til dét, er møghamrende afhængige af kultur, geografi, tid og alt muligt andet. En god mor er altså ikke en standard-størrelse. Overhovedet ikke. Mette-Marie skrev forleden et meget fint indlæg om børneopdragelse i forskellige generationer, og det er egentlig et meget fint eksempel på netop dét.

Jeg tror derfor også man skal være påpasselig med at kalde nogle mødre bedre end andre, eller forstå moderskab som noget, der kan måles, vejes og bedømmes. I hvert fald ikke fyldestgørende, eller på en måde, der gnidningsfrit passer ind i et statistikprogram. Bevares, der er nogle mødre der er det på en måde der skaber børn i mistrivsel, men det er altså ikke dem, jeg snakker om her. Jeg snakker om alle de mødre der skaber glade børn, og dem er der jo heldigvis flest af. Mødre kan nogle forskellige ting og derfor giver nogle forskellige ting med i vores guldklumpers rygsække. Nogle er tålmodige, andre kan spille på guitar eller lave en kick-ass boller i karry. Nogen er helt vildt gode til at bygge togbaner, mens andre er gode til at sætte grænser eller klippe en perfekt grydefrisure med køkkensaksen. Jeg tror ikke der er nogen guldmedalje udi disciplinen mor, og jeg tror vi alle sammen gør det så godt som vi overhovedet kan – ung mor, gammel mor eller lige midt-i-mellem mor.

Denne her mor synes egentlig det går rimelig godt i forhold til at være  mor, også selvom jeg ”kun” var 27 år, da jeg blev det. Lillen har det som blommen i et æg, hun griner, driller og har overskud til at lære en hel masse nye ting hver dag. Fx er der lige nu enormt meget fokus på pølser fra den lille dames side – hundelorte, dem der lander i bleen og dem man kan spise. Jojo. Jeg ved selvsagt ikke hvilken slags mor, jeg havde været hvis jeg havde ventet fem år mere med at blive gravid- men én ting ved jeg: Så havde hun i en alder af 19 måneder haft en mor med endnu mere nossehud på øjnene 😉

gammel mor

 

4 thoughts on “Lidt om slatne øjenlåg og moderskab”

  1. Så enig! Og fedt med sådan et indlæg og dine aspekter omkring lige netop det emne, som vi alle på den ene eller anden måde er berøring af (som mor eller datter/søn)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *