Uncategorized

Om at skabe forudsigelighed i en hverdag, der er alt andet end lige præcis dét

Der tikkede en kommentar ind i går, om ikke jeg ville skrive lidt om vores struktur på de her uvante hjemme-dage. Og det vil jeg gerne! De fleste af os er vi ikke vant til at have børnene hjemme hele tiden, og det betyder, at vi skal finde en måde at være i det, som er rar for alle. Og så er der hele aspektet med at skulle kunne arbejde hjemmefra; hvordan får man tid til at løse sine opgaver, når man er omgivet af makrelmadder, mudrede gummistøvler og børn, der bare virkelig gerne vil lægge puslespil eller bygge togbane? Det er en periode fyldt med anderledeshed for os alle sammen. Da jeg var ved at putte Lillen i går, spurgte hun med lille stemme om, hvornår hun skulle i børnehave igen? Hun savner sine børnehavevenner. Vi voksne kan jo i store linjer forstå og forklare alle de omvæltninger, der sker lige nu. Det er svært, når man er 4 år. Og det er svært at få et vævende svar fra de voksne om, at der ikke er nogen der ved, hvornår børnehaven åbner igen. Jeg tror at noget af de bedste, vi kan gøre både for os selv og vores børn er, at få lidt forudsigelighed ind i de dage, der måske er alt andet end lige præcis dét.

Herhjemme har vi lavet en brainstorm på de ting, vi godt kunne tænke os at lave. Vi har skrevet dem på små sedler og lagt dem i en skål (liste med ideér findes til sidst i blogindlægget) – tanken er, at vi hver morgen trækker en seddel, der bestemmer, hvad vi skal lave om formiddagen. Man må godt nedlægge veto eller trække en ny, for det skal også passe til vejret og dagsformen. I går var vi en tur på naturlegeplads, hvor vi undersøgte regnorme, gyngede og balancerede – men vi var ikke i legehuset, for derinde sad en midaldrende mand og drak øller. I dag har vi lavet et insekthotel af en Årstidskasse, og brugt Amager Fælled til at finde ting, dyrene kan gemme sig i. Jeg er i hverdagene alene med pigerne om formiddagen, for dér arbejder deres far. Det betyder selvsagt, at det skal være nogle aktiviteter, der passer til både en 4-årig og en 1-årig – og så kan de sidde stille i cirka 15 sekunder af gangen, så det skal der selvfølgelig også tages hensyn til.

Over middag har vi indført stille-time, mens Lillesøster sover lur. Det betyder, at man skal lave noget stille, og at man skal lave noget selv. Det har taget et par dage for Lillen at være med på konceptet, men nu ved hun godt, hvad stilletime betyder. I skrivende stund sidder hun på sit værelse og laver soveposer til hendes dukker ud af noget gammelt stof. Stilletime betyder også, at de voksne kan drikke sig en kop kaffe, læse nyhederne, arbejde eller skrive blogindlæg. Stilletimen afsluttes med snacks, fx frugtsalat, smoothie, lune boller med smør, minipizza eller vafler, så der er energi til eftermiddagen.

Eftermiddagen bliver brugt til fri leg, det vil sige hvad børnene nu har lyst til. Og det er her, at undertegnede kan få ro til at arbejde, for der er det pigernes far, der har dem. I går var der ”Otto er et næsehorn” i fjernsynet, der blev leget med duplo og prøvet, om de nye forårssko kunne løbe hurtigt. Det kunne de.


Her er de aktiviteter, der står på vores sedler
(og tak til Jer for input!):

 • Plante frø, som kan forspire indenfor
 • Lave insekt-bingo (tegn en tegning med fx en edderkop, en snegl og en regnorm, og se, om man kan finde det i haven/parken/skoven)
 • Lav plante-bingo (her kan man tegne fx græsstrå, en knopskydende gren, et grønt blad, mos og så videre, alt efter, hvor meget natur, man er omgivet af)
 • Male mælkekartoner og plante karse i
 • Tage på tur til Sydhavnstippen og hilse på lamaerne
 • Tage ud på Amager Fælled og løbe op ad de store bakker
 • Lave kartoffeltryk
 • Lave trylledej
 • Lave hjemmelavet modellervoks
 • Cykle til en legeplads langt væk
 • Bage en kage
 • Lave stuen om til et bamsehospital
 • Finde grene i naturen og lave påskepynt
 • Cykle på tur og spise madpakker udenfor

Linda tippede om facebook-gruppen ”Jeg keder mig, mor” og min nabo anbefalede mig instagram-profilen ”kriblekongen”. Ellers kan man jo google løs, for nettet er fyldt med inspiration. Der er iøvrigt rimelig løse rammer på skærmtiden herhjemme den kommende tid, og vi ser meget “Stop!” og “Sofus” på Ramasjang.

Selvom jeg stadig tænker, at de næste uger godt kan gå hen og blive lange, er jeg sikker på, at det også kommer til at gå fint. Pigerne er allerede begyndt at bruge hinanden mere, og i morges legede de endda med dukker sammen, og så brugte de lang tid på at tømme toiletskabet for indhold. Og så kan jeg se, at kedsomheden også kan give plads til noget initiativ og kreativitet fra børnene selv (altså, ikke at Lillen ikke har ligget og sprællet på gulvet af kedsomhed og arrigskab, men you get the point).

Hvordan kommer de næste par uger til at se ud hos Jer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *