Uncategorized

Om romkugler og min karriere som bagerjomfru

Dengang jeg var ung og spændstig arbejdede jeg i en bager ude i forstæderne. Det var sådan et sted der lugtede lidt af margarine, der var altid varmt og der var ikke noget pjat med økologi eller fuldkorn. Bageren var en svedig type (altså bogstaveligt talt), der kæderøg mens han æltede dejen.

Tiden stod stille i bageriet. Helt og aldeles stille.

Jeg fik dagene til at gå med at spise ciabatta-boller med tandsmør og læse lektier i oldtidskundskab ude i baglokalet. Når jeg lukkede bagerforretningen skulle jeg putte al wienerbrødet – bortset fra dét, der indeholdt birkes – op i en stor flyttekasse i kølerummet. Dér stod det og hyggede sig en uge eller to, før det blev mast sammen, tilsat kakao, rullet i krymmel og solgt som romkugler for 8 kroner stykket og to for 15. Da jeg fandt ud af, hvad romkuglerne egentlig var – gammelt wienerbrød, cigaretrøg og skiftende fedtfingre der rykkede rundt på dem i montren – holdt jeg op med at spise romkugler.

En lørdag morgen, da jeg havde åbne-vagt i bageren, stod jeg ude foran bagdøren før solen var stået op. Der hang en seddel på døren. Bageriet var gået konkurs.

Her 12-13 år efter har jeg genopdaget romkuglerne, men på en lidt mere speltmor-agtig måde med dadler og mørk chokolade. Lillen hjalp med at lave dem forleden og spiste over halvdelen undervejs, så jeg ved faktisk ikke rigtig hvor mange sådan en portion rækker til. Men de er meget nemme og hurtige at lave, så giv dem endelig et skud:

  • 125 gram, eller lidt over en halv pakke dadler uden sten. Dt skal være de bløde af slagsen der ofte ligger i en æske i grøntsagsafdelingen.
  • En lille håndfuld hasselnødder, valnødder eller hvad man nu har i skabet.
  • 2-3 store spk. mørk kakao (halvdelen er til at rulle banditterne i).
  • En halv til en hel plade mørk, smeltet chokolade.
  • 2 tsk. rom-essens. Smag til undervejs.

Kør hele baduljen sammen i en blender, så det bliver smooth. Rul dem i kakaopulver og spis! De holder sig nogle dage i køleskab, og man får en helt perfekt rom-ånde af at spise dem 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *