Skal man købe hele BabySam, når man skal være nogens forældre?

Jeg har en veninde, der skal være mor for første gang til sommer. Hun ville gerne have en liste med ting, jeg ville anbefale – men den skrabede udgave, for hun bor i en lille lejlighed på Nørrebro. Og mand, hvor kan jeg huske al den research, forvirring og følelsen af at brænde alle sine likvide midler af på ting, man ikke havde nogen ide om, hvad var! Ifølge ekspedienterne i BabySam skal man jo have alt fra badetermometer til pusletaske allerede mens baby endnu er et glimt i sin fars øje. Jeg har hverken haft brug for badetermometer eller pusletaske – men her er, hvad jeg har haft brug for:

 • Barnevogn og lift samt regnslag og evt. solskærm. Og dét er lidt en videnskab, men man skal ligesom gøre op med sig selv om man vil have en kombivogn (lille barnevognsdel + klapvognsdel) eller en barnevogn, hvor der er et længere liggemål. Vi havde en Emmaljunga Duo Edge kombivogn og var super glade for den – altså lige indtil der var nogen, der stjal den.
 • Voksi-pose. Fås både med vinter- og sommerdyne… Gid den fandtes i en voksen-størrelse, så havde jeg helt sikkert haft sådan én.
 • Slyngevugge. Om den så havde kostet en nyre og 250.000 havde jeg stadig anbefalet den. Vi havde den klassiske fra Nature’s Sway, og Lillen sov enten i den eller mellem os de første mange måneder.
 • Badekar. Hvis man ikke har et kæmpestort badeværelse er Stokke Flexi et godt bud, det kan nemlig klappes sammen så det ikke fylder ret meget.
 • Lege/aktivitets-tæppe. Det skal ikke være sådan et i douche farver, men allerhelst sådan en omgang Lamaze-tingel-tangel i stærke primærfarver og med spejle, rangler og den slags. Og nej, den gør absolut ikke stuen pænere – men du bliver glad for det.
 • Hvis man tænker at give amning et skud: Suttebrikker og Lansinoh-creme (købes på apoteket). Det reddede mit liv, sådan helt ærligt. Ammestart kan nemlig være virkelig en smertefuld omgang med blødende brystvorter og dén slags. Husk også ammeindlæg og nogle amme-venlige bh’er, samt evt. en amme-pude.
 • Babydyne med 2-3 dynebetræk og 2-3 lagener. Babyer bruger ikke pude det første lange stykke tid.
 • Lille tæppe i fx blød merino-uld.
 • Evt. Babyalarm. Vi havde den fra Nabby, og den var alletiders.
 • Sutter, hvis man synes den slags kunne være en god idé (vi var igennem en del før Lillen gad bruge sut – hun endte med at tage en natursut med rund ´tut´).
 • Tættekam (til arp), neglesaks (husk at du ikke må klippe de små negle i starten!), termometer, babyolie og noget til røde numser – jeg syntes ikke at pudder og zink-salve hjalp, men weledas nappy change cream gjorde tricket… til gengæld har den en temmelig krads duft.
 • Bleer og skumklude (husk at du kan få en gratis babypakke i mange supermarkeder med bleer, klude, creme osv.). Jeg foretrækker bleer fra Änglamark eller Libero.
 • Stofbleer – 20-30 stk. Og hvad bruger man så dem til, spørger du? Svaret er: Alt. Gylp, mælk, på puslebordet…
 • Puslepude, puslebord og evt. en lille uro til at hænge over puslebordet, så bebsen har noget at kigge på under guldvasken.
 • I forhold til tøj, så er det jo meget afhængigt af årstid hvad der bliver brug for. Men uanset hvad, så skal man bruge en del body’er (de har nogle helt fine økologiske nogle i Føtex til omkring en 20’er – og de gør ikke helt så ondt i hjertet at klippe op som én fra MarMar. Og hvorfor kan man blive nødt til at klippe en body op? Jo, det kan man, hvis der er lort hele vejen op ad nakken.) Til de helt små er bodyer med skrå-lukning bedst, fordi de ikke skal over hovedet. Cardigans er også en god idé, nogle bukser (ikke for stramme i livet og gerne med fødder i), strømper/strømpebukser, natdragter/heldragter og en lille hue er en god basisgaderobe. Hvor meget tøj skal man bruge? Det kommer an på om man har vaskemaskine og hvor tit man synes man kan overskue at vaske, men da Lillen var lille, brugte hun mellem 1 og 3 sæt tøj om dagen.

Og så to ting, jeg gerne ville have haft, at nogen havde sagt til mig….

Det er så vigtigt at tage sig tid til at lære ens lille, nye menneske at kende, og på at komme ovenpå igen efter graviditet og fødsel. Overvej derfor nøje, hvornår og hvor mange barselsgæster, I vil have. Det bliver hurtigt (for) meget, og det er dødsens svært at sige fra – man vil jo gerne gøre folk glade, og gerne vise guldklumpen frem.

Det skal nok gå, det hele. Det lover jeg. Og tiden går sindssygt hurtigt! Så nyd det, giv dig tid til at snuse til baby, nusse de små fødder eller når babyen tager en lur ovenpå dig (selvom man altid sidder 2 cm for langt væk fra sit vandglas og 10 cm for langt væk fra telefonen, når det sker). Det kan også være møg-hårdt, men det går over. Og lige om lidt skal de i skole, have deres første kys og flytte hjemmefra – og så er det lidt for sent at tage en snuser eller nusse deres fødder… I hvert fald vil de fleste nok synes, det er en kende mærkeligt 😜

Her er et billede fra dengang jeg var tyk og havde købt mig fattig i babygear: