Bæredygtighed

Skriblerier om bæredygtighed: 3 mejeri-produkter, du nemt kan erstatte 🌱

En gennemsnitsdansker indtager intet mindre end 130 liter mælkeprodukter per år. Mange af os er vokset op med skolemælk og madpyramiden, som den blev lanceret første gang i 1976, med mælk og mælkeprodukter i bunden og dermed som noget, vi skulle spise meget af. Mælk og mælkeprodukter har længe fyldt – og fylder stadig – meget i vores madkultur. At udskifte sin mælk i kaffen eller yoghurten med et plantebaseret alternativ er altså noget, der for mange af os kræver en ændring af vores vaner, men klimamæssigt har det en ret stor effekt.

Mejeriprodukter er noget af det, der for mig har været lettest at udskifte med et mere klimakærligt alternativ – simpelthen fordi at alternativerne er så velsmagende og let tilgængelige. Der er dog en undtagelse: Jeg har prøvet at udskifte min ost til noget plantebaseret, men jeg har endnu ikke fundet noget, der ikke smager af og/eller har konsistens som en gummistøvle – så jeg holder mig til min flødehavarti… Min ostesmag er vist aldrig rigtig blevet voksen, ha!

Det følgende er ikke en fuldstændig guide til de alternativer, men det er mine favoritter. Og måske snart dine? Nå, lad os se nærmere på tre mejeriprodukter og deres grønne(re) alternativer:

Mælk 

Der findes en masse mælke-alternativer baseret på ris, havre, ærter, mandler, soya… Min absolutte favorit er havredrik, og hvis det er til kaffen, er iKaffe fra Oatly eller rich-udgaven fra Yosa mine favoritter. De er fyldige i smagen og klumper ikke i kaffen. Man kan også få en havredrik tilsat kalk (den står på køl ved siden af den konventionelle mælk). Jeg laver en del smoothies, og her fungerer havredrikken også godt – det giver en fin, cremet konsistens. Det kræver lidt smagsmæssig tilvænning, men nu vil jeg til hver en tid foretrække et havre-alternativ over ko-mælken.

Fælles for alle de plantebaserede alternativer er, at uanset hvor dårligt de produceres, er de stadig bedre for klimaet end komælk. Havre er det allermest bæredygtige mælkealternativ: Transporten behøver være lang, fordi det kan dyrkes i Europa, og så har den et stort udbytte pr. hektar. Vandforbruget er også lavt – en liter almindelig ko-mælk kræver 628 liter vand at producere, hvorimod en liter havremælk kun kræver 48.

Yoghurt 

Hvor jeg er glad for havre i min kaffe og på min mysli, er jeg ikke stor fan af havrebaseret yoghurt. Jeg synes ikke jeg har kunnet finde én, der smagte godt, så skriv endelig en kommentar, hvis der er én, jeg bør smage.  Jeg synes derimod, at soya-yoghurt smager lige så godt som, eller måske ligefrem bedre end, animalsk yoghurt. Allerhelst spiser jeg øko-udgaven fra Alpro, men den noget billigere fra Netto’s eget mærke er også helt okay – især med lidt (eller meget!) honning på toppen. Jeg synes, at de smagssatte varianter af soyayoghurt er alt søde, så jeg foretrækker naturel-versionerne, selvom jeg normalt ikke går af vejen for et gedigent sukkerchok.

Soya er ikke ligeså bæredygtigt at producere som havre. Det skyldes, at soya ikke har et særligt stort udbytte pr. hektar, og hvis efterspørgslen på soya stiger, kan det gå ud over tropiske områder med regnskov.

Smør

Uh, sådan en nyristet bolle med smør på, ikke? Så beder jeg ikke om mere! Jeg elsker brød og jeg elsker smør, og jeg synes faktisk også, at jeg har fået et godt forhold til Smørbar fra Naturli. Den har konsistens som kærgården, den smelter på varmt brød og den står ved siden af den konventionelle smør i mejeriafdelingen. Der er også for nyligt blevet lanceret en variant i blok, som kan bruges til fx bagning. Så bliver det næsten ikke nemmere, vel?

Vil du læse mere om mælkeprodukter, alternativer og facts omkring de forskellige typers klimaaftryk? Så læs fx her eller her

Og for en god ordens skyld vil jeg nævne, at det anbefales, at børn får 350-500 ml. mælkeprodukt dagligt af hensyn til calcium og protein.

 

3 thoughts on “Skriblerier om bæredygtighed: 3 mejeri-produkter, du nemt kan erstatte 🌱”

 1. Årh det her er virkelig min ømme tå. Nok så hellig jeg kan være på visse områder, nok så rigid kan jeg være på andre. Jeg elsker havregryn om morgenen. Og jeg kan næsten ikke synke det med havredrik. Den fungerer dog fint i kaffen, så lidt har jeg dog skåret ned… Jeg har prøvet den fra naturlig og coops egen, men jeg synes de er alt for søde. Hvilken én sværger du til?
  Btw kan jeg nikke genkendende til mønstret fleece 🙈 mine forældre var besatte af fleecetrøjer (og er det stadig). Værst af alt var dog mit skitøj fra 90’erne eller joggingtøj fra samme periode😂🙈

  1. Altså, jeg tror på at man skal kæmpe de kampe der giver mening – og det giver jo ikke mening at hælde havremælk på din morgenmad, hvis det betyder, at den er ved at komme op igen 😂 Til kaffe er jeg til de kraftfulde, IKaffe fra Oatly og Yosas Rich-version. På havregrynene er jeg glad for dén fra Naturli, der står på køl 💪🏻

   Haha, mine forældre er også stadig glade for fleece! Joggingtøj fra 90’erne, tjek! Det er næsten ikke til at forstå, at 90’erne er moderne igen, vel? Med dårligt hår og det hele?!

   1. Naturli på køl har jeg ikke prøvet. Den må testes af.
    Jeg synes egentlig at 90’ernes tilbagevenden er semi helende for mig som voksen. Jeg bilder i hvert fald mig selv ind, at jeg har lidt mere styr på det i dag, end dengang i folkeren. Jesus nogle klassebilleder😂 🙈

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *