Bæredygtighed

Skriblerier om bæredygtighed: Lidt ord om madspild 🌱

NĂĄr nu de fleste af os alligevel skal være hjemme, kan det være en alletiders idĂ© at kigge dybt i køkkenskabene og fĂĄ brugt den halve pose linser, der har ligget i mørket siden de sidste mange mĂĄneder, eller dĂ©n dĂĄse med kikærter, der udløber her i april. Du kan øve dig i at være kreativ med ingredienserne – linserne kan fx blive til børnevenlige linsedeller eller yndlingssuppen, og kikærterne kan mĂĄske trylles om til falafler eller bruges i en omgang chana masala? Du fĂĄr ryddet op og undgĂĄr madspild – og det er lige præcis madspil, det skal handle om i denne omgang.

Madspild handler i virkeligheden ikke kun om mad hjemme hos os selv, men om spild i hele produktionskæden – fra produktion, transport, indpakning og til hĂĄndteringen fx pĂĄ restauranter og i husholdningerne. En del af det er selvfølgelig svært at gøre noget ved som individuel forbruger, men et sted vi kan gøre en positiv forandring, er hos os selv. Man kan lave en indkøbsliste, og holde sig til den, nĂĄr man køber ind (… altsĂĄ, det er nok pĂĄ top 3 over ting, jeg er dĂĄrlig til – jeg køber snacks, som var der ingen i morgen). Man kan lave madplaner. Man kan øve sig i at bruge sine rester, og lægge en dag eller to med rester ind i madplanen. Man kan bruge de brune bananer til en banankage og de rynkede æbler i en smoothie. Man kan holde system i sine skabe, og sætte det, der skal spises, forrest. Det ved de fleste af os sikkert godt. Alligevel er danske forbrugeres madspild pĂĄ 260.000 tons om ĂĄret (kilde: ”Consumer Food Waste in Denmark” fra 2018). En familie pĂĄ to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000 kr. om ĂĄret. Det svarer til, at omkring 20 procent af familiens madindkøb ikke bliver spist (Kilde: Fødevarestyrelsen). Kan I genkende billedet hjemme hos Jer?

Problematikkerne omkring madspild handler om mange forskellige ting. Vores forståelse af datomærkninger, for eksempel – er man sådan en, der snuser til mælken, før man hælder den ud, eller retter man sig slavisk efter datomærkningen? Det handler også om vores indkøbsvaner, for det kan fx være en udfordring at købe to kartofler istedet for et kilo, ligesom vi ofte bliver lokket af mængderabatter.  Det handler om vores opfattelse af, at rester ikke er særligt lækre og om, at vi generelt ikke er særlig gode til at bruge fx hele broccolien eller endeskiverne på rugbrødet.

Herhjemme prøver vi at være bevidste om ikke at smide (for meget) mad ud. Det gør vi blandt andet ved…

… at tage højde for, at meget af vores madspild er børnerelateret: Bollen, der er blevet taget to smĂĄ bidder af, og som ikke længere er interessant. Et glas kakao, hvoraf det meste ligger pĂĄ stuegulvet eller en portion aftensmad, der var noget af det mest ulækre, børnos nogensinde havde set..  Det prøver vi at forbedre ved at lave mindre portioner – at starte med en halv bolle i stedet for en hel, eller at give en lille portion aftensmad i stedet for en skovhugger-portion. Vi bruger helt vildt mange drikkedunke for tiden, fordi det kræver en indsats at spilde det meste af sin kakao, hvis den er i en drikkedunk.

… indimellem at bruge app’en To Good To Go. Jeg synes dog at det kræver lidt forsøg at vide, hvor det giver mening for Ă©n selv at handle. Jeg har fx afhentet en pose med 15 tørre, smurte rundstykker med slatten ost hos en kaffebar, hvilket jeg ikke behøver gentage. Til gengæld passer det mig strĂĄlende at hente bagerbrød og -kager til fryseren.

… at fĂĄ leveret mĂĄltidskasser ugentligt. Det minimerer virkelig spildet, for dĂ©r fĂĄr vi lige præcis de ingredienser, vi skal bruge. Og som bonus behøver vi heller ikke finde pĂĄ, hvad vi skal have til aftensmad. Fik vi ikke kasser fra Ă…rstiderne, ville jeg bestille frugt- og grøntkasser fra GRIM.

… at prøve at hĂĄndtere Den Store Synder i madspilds-genren herhjemme, nemlig pĂĄlæg. Som regel kun to slags pĂĄlæg i gang ad gangen (tre, hvis det gĂĄr vildt for sig), og  sĂĄ har jeg lavet en pĂĄlægs-kasse i køleskabet, sĂĄ der ikke ligger en pakke bønnepostej og dør en stille og uværdig død allerbagerst pĂĄ hylden. Det har ikke fjernet problemet, for sĂĄ sent som i dag smed jeg en hummus med pels pĂĄ i skraldespanden, men det har helt sikkert reduceret vores spild markant.

Hvordan ser det ud hos Jer? Er madspild noget i tænker over og gør noget ved – og i sĂĄ fald: Hvordan?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *