Bæredygtighed

Skriblerier om bæredygtighed: Om at træne køb-brugt-musklen 💚

Hvem har haft det før mig, mor?” spurgte Lillen, da hun var ude at prøvekøre sit nye, pink løbehjul. Jeg svarede hende, at det var der ikke nogen, der havde. Hun kiggede på mig med store øjne – ”det er derfor, det er så rent!” sagde hun glad. Og jeg nikkede. Jeg havde ikke kunnet finde et brugt løbehjul i god stand, og fordi jeg ved, at hun kommer til at bruge det meget, købte jeg et splinternyt et af slagsen. Og at se hendes overraskede udtryk, da hun fik noget nyt-nyt fik mig til at tænke over, hvor indgroet i mig det efterhånden er, at lede efter tingene brugt først. Ikke kun til hende, men generelt. Det har ikke altid været sådan – for få år siden var jeg sådan én der købte alt, hvad jeg kom i nærheden af. Jeg har altså bevidst skulle træne min køb-brugt muskel. Og jeg træner stadig.

Det giver simpelthen så god mening for mig at købe brugt, hvor jeg kan (med få undtagelser – fx undertøj). Som oftest er det meget billigere at købe brugt, uanset om det er et Playmobil-slot, en Stine Goya kjole eller nogle nye havemøbler. Også ud fra et bæredygtighedsperspektiv er det meningsfyldt: Danskerne indtager en 7. plads på listen over de mest CO2-udledende lande målt pr. indbygger, og vores måde at forbruge på, er i høj grad med til at give os dén (kedelige) placering. Hvert år udleder vores individuelle forbrug cirka 4,5 ton CO2  per person. Det er alt, alt for meget, og vi bliver nødt til at tænke over, hvordan vi forbruger smartest – og det er selvfølgelig ikke ved at opretholde et højt forbrug af nye varer.

At øve sig i at købe mere brugt, kræver selvfølgelig en ændring af vores vaner, for det er ofte lidt mere omstændigt at købe tingene brugt, end det er at hente dem i det nærmeste storcenter: Der skal bruges tid på at lede efter de ting, man gerne vil have, på de forskellige platforme. Der skal bruges tid på kommunikation og på afhentning, hvad end det er på posthuset eller en køretur væk. Og endeligt skal der sættes tid af til at gøre tingene klar til det nye liv, de skal have – de skal måske vaskes, lappes eller pudses. Men måske betyder den ekstra indsats også, at fordi man investerer på en anden måde i sine ting, bliver man gladere for dem og passer bedre på dem?

Og så synes jeg, at jagten er sjov. Jeg bruger gerne tid på at lede efter dét, jeg (ikke) har brug for. Forleden fandt jeg en kjole, jeg ønskede mig, og som stadig findes i butikkerne. Fordi der var én, der havde forelsket sig i den før mig, kostede den under det halve af nyprisen, og da jeg havde hentet den på den anden side af Amager, havde jeg både noget fint at tage på OG god klima- og økonomi-samvittighed.

Her køber jeg brugt:

  • Den Blå Avis. Her køber jeg primært ting. Jeg har lige købt en kæmpestor vasketøjskurv i flet, fordi vi altid har vasketøj, der skal lægges sammen, og så kan det ligeså godt være så lidt grimt at se på, som muligt.
  • Reshopper. Sådan en smart app, hvor jeg køber meget til børnos. Idag har jeg hentet to prinsessekjoler til ingen penge og de to “Lotte og Totte”-bøger, vi manglede til samlingen.
  • Trendsales. Her køber jeg tøj til mig selv, og jeg går altid efter mærker, som jeg kender – så ved jeg nemlig, at størrelsen passer.
  • Facebook Marketplace. Det øver jeg mig stadig i at bruge.
  • Lokal handels-side på facebook. Jeg tror at alle byer/bydele har en side på facebook til køb og salg. Jeg har god erfaring med at efterlyse ting i sådan et forum, for selvom man måske ikke havde overvejet at skille sig af med babyalarmerne i skabet, kommer man i tanke om det, når en nabo(ish) leder efter lige præcis dét.
  • Loppemarkeder. Jeg er KÆMPE loppe-fan! Mine yndlings er Islands Brygge, Onkel Dannys og Rita Blå’s (som jo alle er aflyst lige for tiden).
  • Loppesupermarkeder. Jeg har mest brugt Børneloppen, men ikke så meget mere, da jeg synes, at udvalget er størst til babyer. Sidst jeg var i Fredericia var jeg i “Den Lille Landsoldat”, der udover børnetøj også har dametøj. Jeg gjorde et fantastisk kjole-fund, så det er ikke sidste gang, jeg svinger forbi. Lidkøb på Østerbro vil jeg også gerne besøge en dag.

Køber du brugt? Hvad er dit bedste brugte køb? Og er der noget, du ikke kunne drømme om at købe brugt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *