Uncategorized

Tanker fra gæsteværelset: Om tissemyrer, grillmad og nøgenhed.

Lillen sover til middag i rejsesengen. Den lille brystkasse hæver sig op og ned, øjnene er helt lukkede og hun trækker vejret tungt. Hun sover godt. Jeg ligger ved siden af og tager en slapper. Den slags kan man nemlig tillade sig i sommerferien.

Vi skal være hos mine svigerforældre de næste par dage, og der har været gang i den siden vi kom til det jyske. Igår var vi på besøg i sommerhus hos nogle venner og deres to hvidhårede, krudtuglede drenge. Der var vandpistoler, så tissemyrerne fik buksevand mens de voksne fik en kold cola og et par myggestik. Om aftenen grillede vi pølser og spiste nye kartofler i mine svigerforældres have, og Lillen havde travlt med at læse højt for dukkerne og rende ind og ud af legehuset indtil hun gik kold klokken 20.

Idag har det regnet, så vi har brugt formiddagen i en svømmehal – af den udvidede slags med store børnebassiner og vandrutchebaner (putter man egentlig stadig badebukserne op i numsen når man skal ned af sådan en? Eller hørte den slags fart-snyd 90’erne til?). Lillen havde en fest! Hun plaskede, hoppede, krammede og grinerede i en helt time, iført badevinger og en lille badedragt med bamse på.

Der er noget dejligt befriende ved sådan at rende rundt i badetøj alle sammen. Vi ligner jo hinanden – man kan ikke se hvem der kommer fra ghettoen eller fra de store villaer ved Lillebælt. Hvem der er godt gift, hvem der er single og hvem der har født fire børn. Men. Da vi stod i badet i omklædningen lagde jeg mærke til en ting: Der var rigtig mange mødre (fordi jeg var i damernes omklædning kan jeg ikke rigtig udtale mig om fædrene), der havde deres små børn med i bruseren. Mødrene beholdt badetøjet på, men gjorde sig umage for at vaske sig under badedragten. De krængede det våde badetøj af mens de holdt godt fast i et håndklæde foran kroppen, så ingen skulle se hvad der gemte sig under. Børnene var ligeglade. De hev sig selv lidt i tissemanden eller tømte sæbeskummet i beholderen.
Jeg skal slet ikke blande mig i om andre mennesker har lyst til at vise sig i bar røv eller ej. Men der er noget vi skal tænke over som forbilleder for vores børn, for hvad er det for et signal vi sender om kroppen, når den skal gemmes væk og pakkes ind i et rum skabt til nøgenhed? Og hvor alle de andre også har skæve knæ, appelsinhud, lange bryster eller bumser på ryggen?

Vi taler meget om, at skolebørn ikke længere vil bade sammen efter idræt og at unge er kede af deres kroppe som aldrig før. Det begynder med os, deres forbilleder. Min mor og far har aldrig talt grimt om deres krop eller andres, heller ikke selvom de ikke lignede to livreddere fra Baywatch. Jeg har det temmelig chill med min krop, og jeg har altid mest af alt været glad for at den virkede som den skulle. Nu ved jeg godt at der er noget der hedder ‘thin privilege’ og at der er nemt at sige at man skal slutte fred med kroppen når man er hvid, slank og (relativt) ung. Jeg mener bare at det er nogle vigtige overvejelser at gøre sig uanset hvordan man ser ud – for vi giver det hele videre til vores børn, hvis ikke vi gør os umage med at lære dem noget andet.

Nu begynder den unge klor-duftende dame at grynte fra rejsesengen, så jeg tror snart hun vågner. Vi skal ud og gå en tur på stranden i eftermiddag, og i aften er der fisk på menuen. Og toffifee og dåsecolaer 👌🏼Yes! Nyd resten af søndagen!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *