Uncategorized

Vores yndlings-børnebøger. Hvad er Jeres?

Egentlig ville vi have været på tur ud af byen for at selv-plukke jordbær idag, men vejrudsigten satte ligesom en stopper for det. Det har braget og lynet, og regnen har silet ned det meste af dagen. Vi nåede en tur på legeplads i formiddags, men resten af dagen har vi brugt indenfor, eller i læ for regnen på altanen. Vi har drukket varm kakao, dimset med vandballoner, leget med klodser og spist rosinboller (og babyen har nydt favorit-spisen, karrysild, udover hele højstolen og gulvet…yikes!).

Lillen og jeg har også læst en masse bøger, krøbet sammen i et hjørne af altanen og til lyden af sommerregn. Vi læste yndlings-bøgerne, som mor her også synes er fede at læse fem(hundrede) gange. Der findes så mange gode børnebøger, og så findes der også mange knap så gode – det er ofte at jeg kommer hjem med en stak fra biblioteket, der giver mig en mild allergisk reaktion. Som oftest er det fordi de er belærende eller har en morale, der bliver skåret i pap. Det kan også være fordi de er for artsy-fartsy, med kringlede ord og illustrationer, der er svære at gennemskue.

Man kan vist aldrig få for mange af de gode børnebøger, og det er selvfølgelig en smagssag, men til inspiration er her vores favoritter lige nu. Altså til Lillen, der bliver 4 år om lidt. Lillesøster er mest oppe og ringe over pegebøger med dyr i. Bøgerne herunder er godt illustreret og så er der ikke noget med nogen børn der får smæk, fordi de spørger for meget eller dén slags – til gengæld er de fri for pædagogiske, løftede pegefingre. Og så er de humoristiske, både på børnemåden og voksenmåden, for det synes jeg er vigtigt.

Bøgerne om Betty af Alberte Winding. Jeg elsker alt hvad Alberte kaster sig over, og hendes børnebøger er ingen undtagelse. Bøgerne handler om pigen Betty på fire år, og hun er en sej og selvstændig lille størrelse.  Universet og tematikkerne omkring Betty er meget genkendelige, og det bliver så fint skrevet frem, at børn og voksne oplever ting forskelligt. ”Betty husker alt muligt” og ”Betty vil også være med” er mine favoritter. Fra ca. 3 år.

Tak for halshugningen af Andreas Nederland og Frederik Michael Hansen. Måske er det dén bog, vi læser allermest, og dén, Lillen altid gerne vil have læst som godnathistorie. Det er uhyggelige rim om børn, der møder monstre, vampyrer, varulve og deslige – og illustrationerne er virkelig fede. Tænk at være blevet til et monster, der bor i en fryser og lever af is? Eller at bo i maven på en mumie, og holde fede fester dernede? Fra ca. 4 år.

Bøgerne om Poul og Far af Andreas Bræstrup Kirstein. Jeg kan virkelig godt lide denne her serie, fordi det på en eller anden måde altid er Poul, der er den sejeste. Det er ham, der har det sjovt og fanger fisk på fisketuren, mens hans far ligger i fuldt fiskerudstyr og brækker sig ud over rælingen, fordi han er søsyg. Det er Poul, der klarer tandlægebesøget fint, mens hans far er ved at gå under af tandlægeskræk. De er virkelig fine, og igen med genkendelige tematikker – som da Poul ikke er træt og derfor ikke vil i seng, eller da de skal i svømmehallen, og Poul insisterer på at have sit svømmetøj på under cykelturen i frostgrader, og derfor ankommer som en blå isklump. Fra ca. 3 år.

Bøgerne om Pia Linda og Mor af Andreas Bræstrup Kirstein. Her er en mor, der er både distræt og lidt.. eh.. udfordret på egen behovsudsættelse. Og så er der en pige, der er overbærende og ret cool. Der er fx en bog, der handler om at Pia Linda er blevet lovet en tur i legetøjsbutikken for at købe en dukke, men da mor først har spist brunch/taget karbad/været på café er butikken lukket. En anden handler om at de er i Zoo, men moren glemmer at holde godt øje med Pia Linda, der har det herligt på egen hånd. Fra ca. 3 år.

Bøgerne om Vitello af Kim Fupz Aakeson. Vitello er syv år og bor i et rækkehus lige ved ringvejen sammen med sin mor, og så er han god til at finde på. Fx finder han på at ridse en bil, at hans venner må møde hans fraværende far (som moren beskriver som en ”sjuft” og som vistnok er italiener) og at han vil have en hund. Og meget, meget andet. Det er underholdende og fint fortalt. Fra ca. 4 år.

Bøgerne om Rita og Krokodille af Siri Melchior. Fine, finurlige historier om pigen Rita og hendes ven, krokodille. Bøgerne er også blevet lavet til tegnefilm, der kan anbefales. Fra ca. 3 år.

Bøgerne om Sally og hendes far af Thomas Brunstrøm. De her bøger er sjove, også for de voksne. De handler om Sally og hendes far, der igennem bogserien både lyver (men Sally opdager, at det er kedeligt, når han ikke gør) og bander (men heldigvis så meget, at bande-kassen betaler en tur i Tivoli) og alt muligt andet. Fra ca. 4 år.

Hvad er yndlingsbøgerne hos Jer?

16 thoughts on “Vores yndlings-børnebøger. Hvad er Jeres?”

 1. Tak for anbefalingerne. Vi kender ikke bøgerne om Poul og far, men de lyder til at være noget for både voksne og børn.
  Jeg vil gerne anbefale Carl-bøgerne af Ida Jessen. Både historierne og illustrationerne er såå fine.

 2. Alle bøger af Jakob Martin Strid – vi startede med Min mosters gebis og Mustafas kiosk, hvor børnene valgte 3 tekster hver om aftenen – fra da de var omkring 3 år hos os. Pære bog og Benbrækket bjerget er også super fine!

  1. Strid er også god! Jeg tror bare Lillen synes de er lidt for… skøre? Men det er jo lige præcis dét, der er så fedt ved dem! Tak for din kommentar 🙂

  1. Karina og Baktus 🤣 Jeg er helt enig – den bog holder stadig. Jeg vil tjekke de andre ud, tak fordi du deler!

 3. ALT af Kim Fupz Aakeson. Han har skrevet så eventyrligt mange skønne bøger, og vi har læst dem indtil for nylig hvor yngste på 9 år i stedet vil høre Harry Potter…

 4. Til de lidt større børn (fra ca 5 år) er ‘Drengen der fik ting i hovedet’-serien fra Gyldendal super sjov, fed blanding af tekst og tegninger og bare skæg! 😉 Så der går nok lige lidt tid hos jer – men det er der, vi er lige nu 🙂

 5. Vildt dejlige anbefalinger, der giver mig lyst til at hive i begge ender af min to-årige, så han bliver større i en fart. I fald det ikke virker, kan du så huske, hvad der hittede hos Lillen og mor, da hun var i den alder?

  1. Det lyder som en skudsikker plan, men HVIS det alligevel skulle glippe, så kan jeg huske at vi læste mange bøger om Lilli (Siri Melchior) og de klassiske Lotte & Totte bøger 🙂

 6. Inger Tobiasen har skrevet en kæmpe stak. De fleste er gode og fra 1 1/2 og opad. Og der er Carl for de mindste.
  Mats og Lea Léten er også gode. Og Pedersen og Findus. Dem kan man starte med i treårsalderen. Astrid Lindgren behøver man jo næsten ikke at nævne. “Jeg vil også gå i skole”, “Peter og Petra” og “Niels Karlson Pusling” behøver man ikke være særligt gammel for at læse. Og Asger Jorns bog til Troels Jorn om den sultne løve skal man være et meget hårdkogt barn for ikke at grine af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *